Kulinaria

Szkielet wielbłąda.

Nie jestem smakoszem potraw dziwnych,regionalnych więc w menu królują niepodzielnie konserwy przywiezione z kraju,

…wzbogacone w warzywa, kupione na przydrożnych kramach.
Jeśli jednak chcemy zapoznać się z lokalną kuchnią …

…to pamiętajmy, nie jemy czegoś, co z wyglądu jest niejadalne,

…wysyłając jasne ostrzeżenie kolorem,

…wonią,

…lub podejmuje próby ucieczki z talerza.

Nie jest gotowane lub smażone.
Zawsze toto spróbuje oswobodzić się z naszych trzewi dostępnymi otworami ciała.
Uważałem, a jednak…Znany tekst.
Jednak owoce umyłem w wodzie z kranu,jednak napiłem się wody z cytryną z podanego dzbanka,jednak w napoju były kostki lodu.
Bezpiecznie możemy spożywać wszelkiej maści szaszłyki,omlety,a w Maroku tadżin.

Biada wam trawożercy,miłośnicy sałatek!
Jeśli musicie jeść zielsko,zanurzcie je we wrzątku.Nie wiem czy nadal będzie smaczne,ale bezpieczne, bez dziwnej flory bakteryjnej.

Mamy za sobą ostrzeżenia,przejdźmy do milszych tematów.
Do przygotowania dania w tadżinie potrzebujemy odpowiedniego naczynia…

…i składników.

Krok po kroku przepis na marokański tadżin

Wszystko polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą morską(zobacz post”Sól”)
Warto dodać jakieś mięsko,

Maroko.Sklep ze świeżym mięsem,wiszącym na metalowych hakach.Obok można usiąść i zamówić kawałek mięsa pieczonego na ruszcie.

…lub rybkę,

…lub coś bardziej wykwintnego.

Świeża ryba,kupiona od rybaków w Maroku.

Ile czego?
Arab wie,a i tak za każdym razem wyjdzie inny smak,bo na tadżina nie ma przepisu.
Ze zdjęć można wywnioskować jaką przyjął linię poczynań nasz kucharz.Tam nie jest się kucharzem,tam się nim bywa.

Na szaszłyki kupujemy świeżo mielone mięso kozie czy wielbłądzie.Świeżo mielone, nie znaczy świeże.

Maroko.Marakesz.Medina.Stoisko z przyprawami.

Przyprawiamy dostępnymi przyprawami,formujemy w wałeczki,

Maroko.Kulinaria

…a następnie zamykamy w ruszt i nad węgle drzewne.

Do posiłków obowiązkowo dostajemy chlebek,taki płaski,zwany pita lub po prostu hubs.Służy nie tylko do przegryzki,ale również jako jednorazowe sztućce.

Po posiłku mocna i bardzo słodka miętowa herbata.

Powiadamiaj mnie o nowych postach


Powiązane wpisy

Afryka mówi daj

2017-05-21 12:24:11

1

Edchera Fuerte Chacal

2018-09-17 12:52:30

1

Sahara Zachodnia

2017-10-20 19:44:11

1

Ubranko wakacyjne

2017-12-19 13:47:12

1

Related posts

One Thought to “Kulinaria”

  1. Agata

    No! mniam mniam to ja nie powiem po zobaczeniu tych zdjęć. Ale na myśl o tadżinie to aż mi ślinka pociekła … MNIAAAAM, oj tak, tutaj się zgadza! 😀 buziaki

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.